Friday, December 7, 2007

Saturday, December 1, 2007

Spam

szasza
I <3 Google.

Hol vannak már azok az idők, amikor az EVK-s WebClient-et úgy kellett beállítani hogy mutasson 100 emailt 1 oldalon, ha nem akartad, hogy a tegnapi emaileket már ne lásd. Most meg felbosszantom magam amikor 2 egymás utáni napon is kapok 1-1 spamet. Néha úgy érzem van remény az emberiségnek :)

Wednesday, November 28, 2007

Google Maps Mobile Adds GPS-Like "My Location" [Google Maps]



 
 

Sent to you by szasza via Google Reader:

 
 

via Lifehacker: Top by Adam Pash on 11/28/07


We'd all love a little GPS on our phone, but generally a device with GPS built in (plus the price of service) costs more than many of us are willing to shell out. Luckily the latest (beta) version of Google Maps Mobile has added a new feature called My Location, which uses data from cellphone towers to provide an approximation of your location on a Google Map—meaning GPS-like results from any phone that can run Google Maps Mobile!

Once installed, just fire up Google Maps on your supported phone and hit '0' to view your location (you're the blue dot). If your phone already has GPS built in, the new Google Maps Mobile will use it to pinpoint your position. If you don't have a GPS-enabled phone, you may see an approximate location indicated by a blue dot with a lighter blue circle around it so you know there's a little uncertainty about exact location.

While this isn't real-time turn-by-turn directions, it's still a helluva lot better than nothing—and should make putting Google Maps Mobile to use on-the-go a lot quicker and easier. (I'm just waiting for the iPhone Gmaps to update with this.) Google Maps Mobile with My Location is freeware, works on "most web-enabled mobile phones, including Java, BlackBerry, Windows Mobile, and Nokia/Symbian devices." If you give it a try, let us know how well the My Location feature is finding you in the comments.


 
 

Things you can do from here:

 
 

Sunday, October 7, 2007

Biztonsági mentés, amit eddig nem csináltál

Kedves barátaim!

Tegye mindenki a szívére a kezét, és válaszoljon az alábbi kérdésekre:
  1. Mikor csináltál utoljára biztonsági mentést a számítógépen lévő adataidról? (alternatív válasz: Mi az a biztonsági mentés?)
  2. Hány olyan dokumentum/kép/stb van a gépeden, amelyek nagyon fontosak és értékesek számodra, neadjisten pótolhatatlanok?
  3. Hány olyan embert láttál már akinek elszállt a winyója, esetleg csak összeomlott a windows komolyabban, illetve vírus miatt vesztett el dolgokat?
Ha a kérdések megválaszolása után teljesen nyugodt vagy, és 100%-osan felkészültnek tartod magad ezek ellen, akkor ne olvass tovább. Te vagy az 1 a sokezerből. Ha kétségeid vannak adataid biztonságáról, akkor most mutatok egy megodást:


Introducing the ultimate solution. Mozy Online Backup.

    • Internetes adattárolás, vagyis ha leég a házad, te csak röhögsz a markodba, mert az adataid biztonságban vannak.
    • Ingyenes 2GB tárhely, vagyis bőven elég a képek és a dokumentumok (esetleg saját videók) tárolására.
    • Automatikus, nem igényel figyelmet. Set it and forget it!
      (imádom ezt a kifejezést)

Ok, meggyőztél, de hogyan kezdhetem el? Pofonegyszerű:
  1. Látogass el honlapjukra, vagy kattints ide: registration
  2. Írd be az adatokat értelem szerűen
  3. Ha innen kattintottál automatikusan kapsz 256Mb plusz helyet! Ha nem, akkor írd be a 6ZNT32 refer kódot a végén, és megkapod!
  4. Kapni fogsz egy emailt a Mozy-tól, amiben a link aktiválja az accountodat.
  5. Töltsd le és telepítsd fel a klienst.
  6. A telepítőnek add meg, hogy melyik mappákat akarod menteni.
  7. Felejts el az egészet, mert minden amit az előbb megadtál automatikusan mentődni fog ezután. (az első backup eltarthat egy ideig, értelem szerűen)
Mostantól te is az okosok táborába tartozol.

Kérdésekkel forduljatok hozzám, vagy olvasgassátok a helepet.

Tuesday, September 25, 2007

7+1 tipp, hogy a gépünk ne váljon zombivá

http://hvg.hu/Tudomany/20070924_zombi_gep_spyware_techline.aspx

7+1 tipp, hogy a gépünk ne váljon zombivá

2007. szeptember 25. 07:30


A filmművészet nívósnak aligha nevezhető alkotásaiból származó zombi (élőhalott) kifejezés immár a számítógépek világában is meghonosodott. Bár komputerünk elzombisodása, azaz kóros lassulása számos okra visszavezethető, a háttérben mindig a felhasználó áll, aki nem gondoskodott a megfelelő védelemről. Íme a legfontosabb tippek, amelyek abban segítenek, hogy megmentsük számítógépünket e kínos állapottól.

1. Foltozzuk be patch-ek (javítások) segítségével a Windows biztonsági réseit. A legkényelmesebben ezt a Windows Update használatával tehetjük, ez automatikusan telepíti a frissítéseket.

2. Ha internetezünk, használjunk hardveres tűzfalat (routert), de legalább valamilyen szoftveres megoldást (ajánljuk például a ZoneAlarmot, ám ha más nincs, a Windows Firewallt mindenképpen kapcsoljuk be).

3. Bár ma már egyre kevesebb az úgynevezett klasszikus vírus, valamilyen vírusirtó program használatát sem szabad mellőzni. (Ajánlott: NOD32)

4. Általában kevés kárt okoznak, de a gépet nagyon lelassíthatják a spyware és adware alkalmazások. Ezektől az Adaware 2007 Free és/vagy Spybot programok segítségével szabadulhatunk meg.

5. Számos szoftver betelepszik a tálcára, és folyamatosan fut a háttérben. A felesleges rezidens modulok letiltásával teljesítményt szabadíthatunk fel.

6. Az erőforrásokat a Vista Oldalsávjára kihelyezett miniprogramok is fogyasztják, túl sokat ezekből se használjunk!

7. A Rendszerleíró adatbázis (Registry) felesleges (érvényét vesztett) bejegyzései csekély teljesítménycsökkenést eredményezhetnek, az adatbázis karbantartására (ami egyébként csak ritkán szükséges) az EasyCleaner program remekül használható.

7+1. Ha a fenti óvintézkedések ellenére gépünk mégis zombivá vált, érdemes megpróbálni egy korábbi, még működő állapot visszaállítását a Rendszer-visszaállító segítségével, ezért tartsuk bekapcsolva ezt a szolgáltatást.


Hozzátenném még a lemeztöredezettség mentesítő alkalmanként lefuttatását, valamint az indítópult kiürítését és az automatikusan elindított programok körének leszűkítését!

--
Farkas Levente
EVK Szakkollégium
levente.farkas@evk.hu

Tuesday, September 18, 2007

Google Docs - rocks

szasza


http://www.youtube.com/watch?v=eRqUE6IHTEA

Indzsój.


Re: [21. század] Na, megérkezett a Google prezentációkészítője

A TDK prezimet fel is töltöttem.  De jó is lett volna, ha akkor már megvan ez, mert a helyszínen amit használtam az jól befagyott :) 
(és szégyenszemre powerpointból kellett folytatni...)

http://docs.google.com/Present?docid=dhpzzp8r_74hp8577&fs=true


szasza

On 9/18/07, EVK Blog <evkblog@evk.hu > wrote:
Via Webisztán.

Lassan elkezdhettek játszadozni ezekkel a cuccokkal, mert kifejezetten hasznos az evknak az egész Docs-csomag. Szerintem.

szasza

 
 

Sent to you by szasza via Google Reader:

 
 

via Webisztán by hírbehozó on 9/18/07

Fél évet kellett várni rá: ma Bódis Attila írt postot a Google hivatalos blogjára, amiben azt írja, hogy a prezentációkészítő ugyanazokat a tulajdonságokat kapta meg (kollaboráció, cset, stb), mint a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő. Ja, amúgy a prezentációkészítő egyből magyarul is elérhető. Megyek is, megnézem.

[update1] Első benyomások: buta nulladik benyomásom, hogy a Georgia betűtípust itt szerencsére nem fordították le valami gyanús országnévre. Második benyomásom, hogy a Google végre megkísérli értelmesen brandelni a webes office-csomagját. A "Dokumentumok és Táblázatok és Prezentációk" helyett az egyszerűbb " Dokumentumok" (angolul: "Docs") nevet kapta a szolgáltatáscsomag. Huh.


[update2] Maga a prezentációkészítő nagyjából azt tudja, ami elvárható tőle. Háttérbeállítás, képbeszúrás, alapformázott szövegek elhelyezése. Egyszerű slide-okat építhetünk a segítségével. Nekem azért lehet nagyon hasznos ez a cucc, mert rühellek prezentációt készíteni, és egy tök egyszerű, alapfunkciókkal felvértezett alkalmazás lehet olyan barátságos és kényelmes, hogy - ha nagyon kell - gyorsan összedobjak egy izét... (akkor se írom le, hogy becézik a magyarban a prezentációt!).

Amúgy, ha már itt tartunk, valamikor régen láttam egy olyan prezentációt (valami konferencián), mely egyszerűen fényképekből volt összetéve. Vagyis készítője fogta magát és egy fehér lapra felírta az egyik slide szöveges tartalmát, majd a lapot letette egy szép tisztásra, lefotózta a papírt ebben a környezetben, és végül ez a slide került bele a prezentációba. Ha egyszer sok szabadidőm lesz, én is ilyenekkel fogom ijesztegetni az Internet Hungary pogácsázó közönségét.

[update3] Igen, köszi az infót: szóval kijavították a szövegszerkesztőben is a Grúziát Georgiára.

[update4] És ami még eszembe jut, most hogy így kattintgatok jobbra-balra a Docs-ban: nagyon kényelmes dolog, hogy egyetlen felületen látom az összes szöveges doksit, prezentációt, táblázatot. Vagyis nem három különálló alkalmazásban kell egyszerre turkálnom, hanem együtt megvan minden.



[update5] Nagyon tetszik az online prezentálás funkció. A kész slideshow-t élőben is prezentálhatjuk ismerőseinknek, munkatársainknak, érdeklődőknek. Ide kattintsatok.

Amúgy a Google a prezentációkészítőről szóló sajtóanyagát stílusosan megcsinálhatta volna egyből egy prezentációban is.

 
 

Things you can do from here:

 
 


--
Posted By EVK Blog to 21. század at 9/18/2007 04:08:00 PM

Na, megérkezett a Google prezentációkészítője

Via Webisztán.

Lassan elkezdhettek játszadozni ezekkel a cuccokkal, mert kifejezetten hasznos az evknak az egész Docs-csomag. Szerintem.

szasza

 
 

Sent to you by szasza via Google Reader:

 
 

via Webisztán by hírbehozó on 9/18/07

Fél évet kellett várni rá: ma Bódis Attila írt postot a Google hivatalos blogjára, amiben azt írja, hogy a prezentációkészítő ugyanazokat a tulajdonságokat kapta meg (kollaboráció, cset, stb), mint a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő. Ja, amúgy a prezentációkészítő egyből magyarul is elérhető. Megyek is, megnézem.

[update1] Első benyomások: buta nulladik benyomásom, hogy a Georgia betűtípust itt szerencsére nem fordították le valami gyanús országnévre. Második benyomásom, hogy a Google végre megkísérli értelmesen brandelni a webes office-csomagját. A "Dokumentumok és Táblázatok és Prezentációk" helyett az egyszerűbb "Dokumentumok" (angolul: "Docs") nevet kapta a szolgáltatáscsomag. Huh.


[update2] Maga a prezentációkészítő nagyjából azt tudja, ami elvárható tőle. Háttérbeállítás, képbeszúrás, alapformázott szövegek elhelyezése. Egyszerű slide-okat építhetünk a segítségével. Nekem azért lehet nagyon hasznos ez a cucc, mert rühellek prezentációt készíteni, és egy tök egyszerű, alapfunkciókkal felvértezett alkalmazás lehet olyan barátságos és kényelmes, hogy - ha nagyon kell - gyorsan összedobjak egy izét... (akkor se írom le, hogy becézik a magyarban a prezentációt!).

Amúgy, ha már itt tartunk, valamikor régen láttam egy olyan prezentációt (valami konferencián), mely egyszerűen fényképekből volt összetéve. Vagyis készítője fogta magát és egy fehér lapra felírta az egyik slide szöveges tartalmát, majd a lapot letette egy szép tisztásra, lefotózta a papírt ebben a környezetben, és végül ez a slide került bele a prezentációba. Ha egyszer sok szabadidőm lesz, én is ilyenekkel fogom ijesztegetni az Internet Hungary pogácsázó közönségét.

[update3] Igen, köszi az infót: szóval kijavították a szövegszerkesztőben is a Grúziát Georgiára.

[update4] És ami még eszembe jut, most hogy így kattintgatok jobbra-balra a Docs-ban: nagyon kényelmes dolog, hogy egyetlen felületen látom az összes szöveges doksit, prezentációt, táblázatot. Vagyis nem három különálló alkalmazásban kell egyszerre turkálnom, hanem együtt megvan minden.



[update5] Nagyon tetszik az online prezentálás funkció. A kész slideshow-t élőben is prezentálhatjuk ismerőseinknek, munkatársainknak, érdeklődőknek. Ide kattintsatok.

Amúgy a Google a prezentációkészítőről szóló sajtóanyagát stílusosan megcsinálhatta volna egyből egy prezentációban is.

 
 

Things you can do from here:

 
 

Thursday, August 16, 2007

Valami ilyesmiről szólna a tudásbázis is :)

szasza

http://www.youtube.com/watch?v=-dnL00TdmLY

illetve:

http://www.youtube.com/watch?v=x66lV7GOcNU


Az elv ha érthető, már csak meg kell csinálni az EVK-ra.

átlépték a fénysebességet

"A fizika egyik alaptörvénye látszik megdőlni, két német kutató ugyanis azt állítja, hogy lehet a fénysebességnél gyorsabban utazni.
Ebben az esetben egy űrhajós elméletileg még az elindulása előtt megérkezne a célállomásra"
 
 
...ez már majdnem olyan, mint a Kinizsiből beérni az 5 perce kezdődött órára!
De azért kíváncsi vagyok, hány nap múlva jön a cáfolat.

--
Farkas Levente
EVK Szakkollégium
levente.farkas@evk.hu

Thursday, July 19, 2007

A Mars benépesítése

...unokáink 30 métereseket fognak ugrálni a Marson az ottani fenyvessel övezett tenger partján:

http://index.hu/tech/urkutatas/mars170707/



--
Farkas Levente
EVK Szakkollégium
levente.farkas@evk.hu

Sunday, June 17, 2007

Tuesday, June 12, 2007

Google: adatvédelemből elégtelen

Vigyázni a nagytesóval!

Amennyiben jobban szemügyre vesszük a helyzetet, kiderül, hogy a Google sokkal több mindent csinál az adatainkkal, mint amire mi bármikor gondolnánk.
Az információkat két éven át tárolják!

A legnagyobb problémát a Google esetében az jelenti, hogy a felhasználók sem betekinteni nem tudnak a róluk gyűjtött adatokba, sem törölni vagy töröltetni nem tudják azokat. Ráadásul a keresőből származó információk összeköthetők a más szolgáltatásokból (Gmail, Instant Messaging, Google Maps stb.) tárolt adatokkal.

Forrás: FN



--
Farkas Levente
EVK Szakkollégium
levente.farkas@evk.hu

Tuesday, May 22, 2007

keresőoptimalizálás debreceni módra

Érdekes, hogy a Trans-Sped csoporthoz tartozó Delog mit választott keresési kulcsszavaknak. Nézzétek meg a mellékelt képet!

Attól tartok Szasza megvillogtatta otthon az informatikai tudását.
Hogy is volt ez kedves elnök úr?

--
Farkas Levente
EVK Szakkollégium
levente.farkas@evk.hu

Sunday, May 13, 2007

az internetes pornó helyzete

szasza
http://www.youtube.com/watch?v=QOFTQpNhsWE

Hogy ebből mi is a lényeg?

Az, hogy a pornót szép lassan lenyomták a rendes szolgáltatások a neten. Az legnagyobb 150 site között 1 pornó oldal van összvissz.
Lassan vége a vadnyugatnak, kezdődik az igazi fejlődés kora.

Sunday, May 6, 2007

ismerd meg a számítógéped

Most találtam ezt a jó kis ingyenes szoftvert arra, ha bármit szeretnél tudni a számítógépedről:

Letölt, telepít:
http://www.belarc.com/Programs/advisor.exe


--
Farkas Levente
EVK Szakkollégium
levente.farkas@evk.hu

Shift happens

szasza
Az amcsik izgulnak, mit csináljunk mi???

Jó lesz felkötni a gatyát...


http://www.slideshare.net/jbrenman/shift-happens-33834/65

Sunday, April 29, 2007

RSS in Plain English

szasza
A múltkori "RSS is awesome" videó utózöngéjeként kaptam egy pár mélt, miszerint nem teljesen érthető a dolog. Ez egy másik oldalról közelíti meg a kérdést.

Indzsój:

http://www.blip.tv/file/205570/

szobafestő-informatikus kerestetik

"kifejlesztettek egy olyan festéket amely állítólag tökéletesen megvédi a vezeték nélküli hálózatokat a hackerektől"

http://it.news.hu/hirek/2007-04-20/francba_titkositassal_fesd_ki_szobadat.html

Saturday, April 28, 2007

web 3.0

Ha már a felvételin kérdeztük a web 2.0-t, nekünk illik egy kicsit többet tudni.
Íme a web 3.0:

"A web első évtizede arról szólt, hogy a gépeket megtanítottuk olvasni, most jön az, hogy megtanulják a szövegeket értelmezni"

http://www.origo.hu/techbazis/internet/20070428in4konf.html

Friday, April 27, 2007

meebo!

dolgozol és le van tiltva az msn?
az egyetemen unalmas az óra?
valamiért nem működik az msn-ed, vagy más beszélgetős progi?

http:\\www.meebo.com

webes felületen nyugodtan beszélgethetsz bárhonnan és sokkal gyorsabb, szebb, okosabb mint a webmessenger!


Saturday, April 21, 2007

a jövő

Nos ez igazán 21. század. Az Intel szerint ez vár ránk hamarosan:

http://www.youtube.com/watch?v=G_FS2TiK3AI

Sunday, April 15, 2007

oszd meg a prezentációdat a weben

így tuti nem nyúlják le a design-t, viszont megnézhetik a prezidet

íme egy példa:

http://www.slideshare.net/daniel.takacs/banki-informci/

Sunday, April 8, 2007

RSS is awesooooome!

szasza


Nem is kell írnom, mindent elmondanak helyettem mások :)
http://www.youtube.com/watch?v=XbMm1i5HQC0


Szóval RSS, próbáld meg.
Én a http://reader.google.com -ot ajánlom elsőként.