Tuesday, September 25, 2007

7+1 tipp, hogy a gépünk ne váljon zombivá

http://hvg.hu/Tudomany/20070924_zombi_gep_spyware_techline.aspx

7+1 tipp, hogy a gépünk ne váljon zombivá

2007. szeptember 25. 07:30


A filmművészet nívósnak aligha nevezhető alkotásaiból származó zombi (élőhalott) kifejezés immár a számítógépek világában is meghonosodott. Bár komputerünk elzombisodása, azaz kóros lassulása számos okra visszavezethető, a háttérben mindig a felhasználó áll, aki nem gondoskodott a megfelelő védelemről. Íme a legfontosabb tippek, amelyek abban segítenek, hogy megmentsük számítógépünket e kínos állapottól.

1. Foltozzuk be patch-ek (javítások) segítségével a Windows biztonsági réseit. A legkényelmesebben ezt a Windows Update használatával tehetjük, ez automatikusan telepíti a frissítéseket.

2. Ha internetezünk, használjunk hardveres tűzfalat (routert), de legalább valamilyen szoftveres megoldást (ajánljuk például a ZoneAlarmot, ám ha más nincs, a Windows Firewallt mindenképpen kapcsoljuk be).

3. Bár ma már egyre kevesebb az úgynevezett klasszikus vírus, valamilyen vírusirtó program használatát sem szabad mellőzni. (Ajánlott: NOD32)

4. Általában kevés kárt okoznak, de a gépet nagyon lelassíthatják a spyware és adware alkalmazások. Ezektől az Adaware 2007 Free és/vagy Spybot programok segítségével szabadulhatunk meg.

5. Számos szoftver betelepszik a tálcára, és folyamatosan fut a háttérben. A felesleges rezidens modulok letiltásával teljesítményt szabadíthatunk fel.

6. Az erőforrásokat a Vista Oldalsávjára kihelyezett miniprogramok is fogyasztják, túl sokat ezekből se használjunk!

7. A Rendszerleíró adatbázis (Registry) felesleges (érvényét vesztett) bejegyzései csekély teljesítménycsökkenést eredményezhetnek, az adatbázis karbantartására (ami egyébként csak ritkán szükséges) az EasyCleaner program remekül használható.

7+1. Ha a fenti óvintézkedések ellenére gépünk mégis zombivá vált, érdemes megpróbálni egy korábbi, még működő állapot visszaállítását a Rendszer-visszaállító segítségével, ezért tartsuk bekapcsolva ezt a szolgáltatást.


Hozzátenném még a lemeztöredezettség mentesítő alkalmanként lefuttatását, valamint az indítópult kiürítését és az automatikusan elindított programok körének leszűkítését!

--
Farkas Levente
EVK Szakkollégium
levente.farkas@evk.hu

No comments: