Wednesday, November 12, 2008

Mi az a kis szöszmösz Czikora neve mellett?

[CHris]

A csatolt képen láthatjátok milyen kis apró innovációnak lehetünk szemtanúi barátunktól, Google-től.

Akit jobban érdekelne a dolog, íme a Webisztán bejegyzése:

Itt a Gmail videochat

2008.11.12. 10:25. írta: hírbehozó

Úgy tűnik, mostanra értek be a Google Gmail-fejlesztései. Egyrészt egyre jobb labsos kiegészítések jelentek meg, másrészt az amerikaiaknak ott van az sms-küldés funkció is. Harmadrészt tegnap bemutatták a Gmail videochat funkcióját.

Ahhoz, hogy ismerőseinkkel videofonálhassunk, installálni kell ezt a szoftvert, és böngészőújraindítást követően elvileg minden videocset-képes ismerősünk neve mellett megjelenik a Gmail Chatben egy kis kameraikon.

Az illusztráción épp azt láthatjátok, amint Sixxszel folytatok egyirányú videocsetet. (A Lenovo T60p-ben sajna nem alapfelszerelés a beépített kamera. Nem baj, legalább leteszteltük, hogy egyirányú video- és hangátvitelre is alkalmas a rendszer.)

A videchatet Jabber XMPP/RTP-alapokon, H.264-es sztenderd tömörítést használva készítette a Google, így elvileg harmadik oldali alkalmazásokkal is képes együttműködni. Nekem az első tapasztalatom az egyébként, hogy meglepően jó minőségű és folymatos a hang- és képátvitel.

Jó, de miért nem a GTalkba pakolták a videocsetet? Nem tudom már melyik blogban olvastam, hogy a Google azért fejleszt mindent Gmail Chatre, mert ott vannak a felhasználók. Ezek szerint a GTalk messze nem olyan népszerű, mint webes változata. Ez is érdekes. Amúgy egy ideje én is inkább a Gmail Chatet használom a GTalk helyett. És ti? Videochat me your experience... :)

No comments: