Wednesday, November 19, 2008

A Gmail 30 új zsírkrétakészlete

Az EVK-s levelezésben még nem aktuális, de valószínűleg napok kérdése...

 
 

Sent to you by Chris via Google Reader:

 
 

via Webisztán by hírbehozó on 11/19/08

Nagy lépést tett a Google levelezője a geekeken túli világ felé: magyar idő szerint szerda estén megjelent ugyanis a levelezőben a Témák (Themes) menüpont. Vagyis mostantól bárki lecserélheti a megszokott, dominánsan fehér-kék layoutot például ilyenre is:

Többször jeleztem már, hogy alapvetően nem értek egyet a Google egységes look'n'feel-jének megbontásával. Eddig ugye az iGoogle-nél láttuk elsősorban ezeket a Google filozófiájához képest igencsak merész szkineket. De úgy tűnik, hogy a kaliforniai cég eltökélt szándéka, hogy termékeit olyan netezőkkel is megszerettesse, akiknek a Gmail eddig túlságosan hideg, funkcionalista-minimalista volt. És ha egyszer van rózsaszín iPod, akkor miért ne lehetne nindzsás Gmail?

Az persze nagyon is sajnálatos fejlemény lenne, ha valaki pusztán azért váltana Gmailre, mert milyen jó ez vagy az a téma. Lehet, hogy a Google-nál tényleg úgy gondolják, hogy a Gmailben ennyi volt, és mostmár csak giccsel és mázzal lehet újabb netezőket elcsábítani a sok egyéb (tisztelet a kivételnek) méltán utált webmail-szolgáltatótól?

Én mondjuk nem igazán tudom, hogy hogyan lehet ilyen színkompozícióban naponta több levelet megírni...

...de ez nem is az én bajom. Egy pillanatra mondjuk meginogtam a "Desk" témánál, de végül a "Green Sky" mellett döntöttem, aztán majd pár nap múlva meglátjuk.

Ja, igen. A Gmail témák a "Settings/Themes" fül alatt érhetők el. És ne felejtsétek el megírni, hogy ti váltottatok-e témát. És ha igen, melyik layout mellett döntöttetek.


 
 

Things you can do from here:

 
 

Wednesday, November 12, 2008

Mi az a kis szöszmösz Czikora neve mellett?

[CHris]

A csatolt képen láthatjátok milyen kis apró innovációnak lehetünk szemtanúi barátunktól, Google-től.

Akit jobban érdekelne a dolog, íme a Webisztán bejegyzése:

Itt a Gmail videochat

2008.11.12. 10:25. írta: hírbehozó

Úgy tűnik, mostanra értek be a Google Gmail-fejlesztései. Egyrészt egyre jobb labsos kiegészítések jelentek meg, másrészt az amerikaiaknak ott van az sms-küldés funkció is. Harmadrészt tegnap bemutatták a Gmail videochat funkcióját.

Ahhoz, hogy ismerőseinkkel videofonálhassunk, installálni kell ezt a szoftvert, és böngészőújraindítást követően elvileg minden videocset-képes ismerősünk neve mellett megjelenik a Gmail Chatben egy kis kameraikon.

Az illusztráción épp azt láthatjátok, amint Sixxszel folytatok egyirányú videocsetet. (A Lenovo T60p-ben sajna nem alapfelszerelés a beépített kamera. Nem baj, legalább leteszteltük, hogy egyirányú video- és hangátvitelre is alkalmas a rendszer.)

A videchatet Jabber XMPP/RTP-alapokon, H.264-es sztenderd tömörítést használva készítette a Google, így elvileg harmadik oldali alkalmazásokkal is képes együttműködni. Nekem az első tapasztalatom az egyébként, hogy meglepően jó minőségű és folymatos a hang- és képátvitel.

Jó, de miért nem a GTalkba pakolták a videocsetet? Nem tudom már melyik blogban olvastam, hogy a Google azért fejleszt mindent Gmail Chatre, mert ott vannak a felhasználók. Ezek szerint a GTalk messze nem olyan népszerű, mint webes változata. Ez is érdekes. Amúgy egy ideje én is inkább a Gmail Chatet használom a GTalk helyett. És ti? Videochat me your experience... :)